Lenovo a dezvoltat un supercomputer cu care vrea să rezolve problemele omenirii

de: Claudiu Râpan
22 06. 2017

Lenovo a dezvoltat cel mai mare supercomputer din lume, care utilizează noua generație Intel. Acesta va fi utilizat în cadrul centrului de cercetare Barcelona Supercomputing Center (BSC). Sistemul de calcul denumit MareNostrum 4, cu o viteză de procesare de 11.1 petaFLOPS, va fi găzduit de un centru de date situat în Capela Torre Girona din cadrul Universității Politehnice din Barcelona.

Supercomputerul va fi utilizat pentru o gamă largă de demersuri științifice, de la cercetarea genomului uman, bioinformatică și biomecanică, la prognoza meteo și compoziția atmosferică. Acest nou sistem, care va continua să fie dezvoltat și în viitor, ocupă poziția 13 în cel mai recent top al celor mai performante sisteme de supercomputing din lume. El este cel mai rapid care este bazat pe tehnologie Intel.

Sistemul supercomputer este compus din peste 3.400 de noduri de servere Lenovo de ultimă generație, având la bază procesoare Intel Xeon interconectate cu ajutorul a peste 60 de kilometri de cablu de rețea de mare viteză Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s. Acesta este cel de-al treilea sistem de tehnologie de vârf HPC instalat de Lenovo în cadrul Parteneriatului pentru Putere de Calcul Avansată în Europa (Partnership for Advanced Computing in Europe, PRACE).

Compania chineză va continua să dezvolte și să modernizeze și Centrul Global de Inovație HPC (High Performance Computing) de la Stuttgart, Germania, care e compus din 6.000 de nuclee ale celei mai noi generații de procesoare Intel Xeon și din cele mai noi unități de procesare grafică (GPU) NVIDIA, interconectate printr-o gamă de noduri de mare performanță.

Un alt proiect de colaborare susținut de divizia HPC a companiei chineze se regăsește la Universitatea din Birmingham, care a construit un centru de cercetare denumit Birmingham Environment for Academic Research (BEAR). BEAR este o colecție de resurse IT oferite în mod gratuit comunității din cadrul universității și experților externi acreditați, resurse care permit accelerarea cercetării în mai multe discipline, de exemplu din domeniul științelor vieții, inclusiv secvențierea genomului, sau cercetarea medicală și lingvistică.